İçeriğe geç

Gerekçeli Ara Karar Ne Demek

Ara karar verildikten sonra ne olur?

Ara karar verildikten sonra ne olur? Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı olup olmadığına karar verir. Yargılamayı sonlandırmayan, aksine yargılamanın devam etmesine izin veren kararlar ara kararlar olarak kabul edilir. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.

Ara karar ne demek kısaca?

Yargıç veya mahkeme tarafından dosyadan geri çekilinceye kadar yargılamanın yürütülmesine ilişkin verilen tüm kararlara ihtiyati karar denir. İhtiyati karar kavramı usul hukukumuzda düzenlenmemiş olmakla birlikte uygulama ve doktrin yoluyla hukukumuza girmiştir.

Ara karar gerekçeli olmak zorunda mı?

Sadece bozma değil, onay kararları da gerekçelendirilmelidir. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 34/1. maddesinde şöyle denilmektedir: “Hakim ve mahkemelerin bütün kararları, muhalif oylar da dahil olmak üzere, gerekçelendirilerek yazılır.” 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, kararlarda gerekçelendirme yapılması zorunludur (5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 34/1. maddesi).

Ara karardan dönülür mü?

Başka bir deyişle, ara kararlar ancak kesin kararlarla birlikte verilir. Temyiz veya istinaf yoluna başvurulabilir. Hâkim tarafından belirlenen süreler dışında verilen ara kararlar, ara karar usulü kazanılmış bir hak teşkil etmiyorsa geri alınabilir.

Ara karara itiraz edilir mi?

Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.

Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?

Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.

Gerekçeli karar alındıktan sonra ne yapılır?

Gerekçeli karara karşı itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.

Gerekçeli kararda tutuklama olur mu?

“Suçun niteliği ve karakteri, kaçma ve delil gizleme şüphesi, suçun katalog suç olması” gibi nedenlere dayalı, kanun maddesinin tekrarından ibaret bir gerekçe bu tutuklamayı tamamlamaktadır. Bu, kabul edilemez bir tutuklama olarak değerlendirilmekte ve adalete olan güveni zedelemektedir.

Ara karar cevabı nedir?

Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı veya haksız olduğuna karar verir. İşlemleri sonlandırmayan, aksine işlemlerin devam etmesine izin veren kararlar geçici kararlar olarak kabul edilir. Geçici kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder. Genellikle geçici kararlara karşı itiraz edilmez.

Ara karar nasıl kesinleşir?

Örneğin, Yargıtay’ın bir kararı verildiği andan itibaren kesin değildir. Bu bağlamda, ihtiyati kararla birlikte ara karardan da sonuçlar çıkarılmaya çalışılır. Bu bağlamda, herhangi bir itirazın olmamasıyla sonuçlanan bir ihtiyati karar kesin kabul edilir.

Dosyada ara karar ne demek?

Usul hukukumuzda ara kararlar, yargılamayı sonlandırmayan, aksine ilerletmeye yarayan kararlar olarak tanımlanmaktadır. Tüm bu kararların ortak özelliği, hâkimin ara kararla yargılamayı terk etmemesi ve yargılamaya devam etmesidir.

Gerekçeli karar sicile işler mi?

Mahkemece ceza verilmesine yer olmadığına karar verilirse, bu kararın gerekçeleri 223 üncü madde hükmüne göre tutanağa geçirilir. Kusur bulunmadığı hâllerde bu karar tutanağa geçirilmez.

Gerekçeli karar hakkının amacı nedir?

34. Kararların gerekçelendirilmesi, davadaki tarafların mahkemenin kararının temelini bilmelerini ve mahkemelere ve genel olarak yargıya güvenmelerini sağlar. Tarafların etkili çözümler aramasını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.

Gerekçeli karar çıkmazsa ne olur?

Kararın tebliği, kararın ilgiliye tebliğ edilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.

Dosyada ara karar ne demek?

Usul hukukumuzda ara kararlar, yargılamayı sonlandırmayan, aksine ilerletmeye yarayan kararlar olarak tanımlanmaktadır. Tüm bu kararların ortak özelliği, hâkimin ara kararla yargılamayı terk etmemesi ve yargılamaya devam etmesidir.

Ara duruşmadan sonra ne olur?

Duruşma ve cezanın verilmesinin sonu. Kanıtların tartışılmasının ardından, taraflar duruşmanın bittiği konusunda bilgilendirilir ve hakimlerden karar üzerinde müzakere etmeleri istenir. Tartışmanın ardından, karar, yani nihai karar, kamuya açık bir duruşmada duyurulur.

Ara karardan rücu edilmesi ne demek?

Kazanılmış hak doğuran ihtiyati tedbirler hâkim tarafından iptal edilemezken, bunlar dışındaki ihtiyati tedbirlerin iptali mümkündür. İhtiyati tedbir kararının iptali Yargıtay kararları özetle aşağıdaki gibi olup, usule ilişkin kazanılmış hak doğurmayan ihtiyati tedbirlerin iptali istenebilmektedir.

Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir