Cunta Türkçe mi?
Latince “katılmak” anlamına gelen jungere kelimesinden türetilen ve İspanyolcada orijinali junta (hunta olarak telaffuz edilir) olan terim, bu dilden Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillere de girmiştir.
Kol Türkçe mi?
Eski Türkçedeki “kol”, “ön bacak” kelimesinden türemiştir.
Çok Türkçe mi?
Dolayısıyla çoğul kelimesinin, Uygur metinlerinde “vurmak, saldırmak” anlamına gelen, ancak Karahanlılar döneminde “sürü halinde bulunmak” anlamına gelen ço- fiilinden geldiği söylenebilir. Eski Türkçe sıfat eki -(O)k (OTWF: 224) ço- fiiline eklenerek “toplu, bol, bereketli” anlamı verilmiştir.
Küre kelimesi Türkçe mi?
“Küreselleşmek” anlamına gelen “globalize” fiili, Arapça “kür” kelimesinden türemiştir ve “yuvarlamak” veya “yuvarlamak” akla gelmemiştir. Yuvar kelimesinin kökü, Divanü Lugati’t-Türk’te Yuvmak’tır.
Çünkü Türkçe mi?
Menşei. Osmanlı Türkçesi چونكه, Farsça چون + که kelimelerinden türetilmiştir.
Çük Türkçe mi?
kalın – İngilizce sözlük. Muhtemelen Farsça çūbak چوبک “küçük çubuk, sopa” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Farsça çūb چوب “çubuk, dal” kelimesinin küçültme halidir.
Google türkçede ne demek?
“Google nedir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bir zamanlar hiçbir şey ifade etmiyordu. Google aslında 1 rakamını 100 sıfır takip ederek tanımlayan matematiksel terim “googol”un yanlış yazılmış halidir.
Kül ne demek eski Türkçe?
Eski Türkçedeki “kul” sözcüğünün anlamı teyit edilmiş ve “yiğit, cesur” anlamında kullanılmış olmakla birlikte, özellikle Uygurlardan kalma Tes yazıtının güney yüzünde adı geçen Köl Beg Bilge Kağan, Köktürk yazıtlarında (Aydın 2011: 36) ve Uygurcada Kül Tigin, Kül(i) Çor, Kül Bilge, Kül Çigşi, Kül Tudun unvanlarıyla birlikte okunuş farklılıkları da bulunmaktadır.
Türkçe hangi kolda?
Dil aileleri sınıflandırmasında Türkçe, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya’da konuşulan yaklaşık 30 yaşayan dili içeren Türk ailesine ait olup, bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı olan Oğuz dil grubuna aittir. Oğuz grubu içinde Rumeli Türkçesi ve Gagauz ile birlikte grubun batı kolunu oluşturur.
Kapak Türkçe mi?
Kökeni Eski Türkçedeki “örtü” kelimesinden gelir. Bu kelime aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.
Su Türkçe mi?
Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.
Kez Türkçe mi?
Zamanlar – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesinde Keren, “bir kez daha” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Eski Türkçe kerek “geri dönmek, tekrarlamak, dönmek” fiiliyle ilişkilidir. Bu fiil, Eski Türkçe kerek – “gezmek” fiilinden, Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir.
Türkiye kelimesi Türkçe mi?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kullanılan Türkiye kelimesi, Eski Fransızca Turquie kelimesinden türemiştir.
Uzay TDK ne demek?
Bu kelime genellikle astronomi, havacılık ve uzay bilimi gibi disiplinlerde kullanılır ve sıklıkla evrenin genel yapısını veya uzayın sonsuzluğunu ifade etmek için kullanılır. Bu terim gökyüzü, uzay veya kozmos anlamına gelebilir ve çok çeşitli anlamlara sahiptir.
Eski Türkçede Kür ne demek?
Tarama Sözlüğü’nde16 şifa kelimesinin anlamı “çelişkili, inatçı”dır. Gülensoy; Köken Bilgi Sözlüğü’nde18 Türkçe’de “çok, bol” anlamına gelen gür kelimesinin, Eski Türkçe’de “yiğit, cesur, güçlü” anlamına gelen kür kelimesinden geldiği belirtilmektedir.
Caz Türkçe mi?
Caz, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında Güney Amerika Birleşik Devletleri’nde gelişmeye başlayan bir Afrika-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana’daki Afrika-Amerikan topluluklarında ortaya çıkmıştır.
Çeper Türkçe mi?
Çevre – Nişanyan Sözlüğü. Farsça Chapar چپر veya Chanbar چنبر “1. “Kayış, halka, kasnak, 2. yuvarlak çadır veya kamış kulübe, 3. çit, muhafaza, muhafaza” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, çīī’den gelen Farsça چپیدن “geri dönmek” fiilinden türemiştir.
Cunda’nın anlamı nedir?
Kuzey Ege’nin incisi Cunda, Yunanlılar tarafından “kokulu ada” anlamına gelen Moshonisa adıyla anılıyordu.
Öğrenmek kelimesi Türkçe mi?
Eski Türkçe “öğrenmek” fiilinden türemiştir – “alışmak, evcilleştirmek, aşina olmak”. Bu fiil, Eski Türkçe ögür “sürü, topluluk” kelimesinden, Eski Türkçe eki +An- ile türemiştir.