Hanice ne demek?
Haniçe ismi Yunanca bir kelime olup, Büyük İskender zamanında İstanbul’u onarmış olan Kral Yağfur (Yekfur)’un kızı Haniçe’nin yazlık yaylası olması sebebiyle babası burada büyük bir kale yaptırmış ve ona Yunanca Haniçe ismini vermiştir.
Hankah ne demek Osmanlıca?
Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, veranda” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin sonuna -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Hani ne demek Osmanlıca?
“Nerede, ne oldu, nerede?” anlamına gelen soru cümlesi.
Düveyre ne demek?
1. (VII.) yüzyılda bazı evliya ve zahitler, inzivaya çekilip ibadet ettikleri yerlere Kur’an-ı Kerim’de de adı geçen (Hac 22/40; Âl-i İmrân 3/37, 39) Savmaa ve Mihrab adını vermişlerdir. Daha sonraki zamanlarda bu yerlere Mescid, Müseycid ve Duveyre denmiş, daha sonraları Ribat ismi Çanka ile birlikte kullanılmıştır.
Trabzonda ballim ne demek?
Doğu Karadeniz bölgesinde, özellikle Trabzon’da kullanılan, “canım, sevgilim” anlamına gelen bir kelime. Trabzon’da yaygın olarak kullanılan, “canım, sevgilim” anlamına gelen bir kelimedir, ancak aşağılayıcı bir terim olarak kullanılır. Kelimedeki “l” harfleri ince telaffuz edilir.
Lala ne demek lazca?
Bu aynı zamanda saraya getirilen acemilerin eğitiminden sorumlu olanlara verilen isimdir. Geçmişte, yüksek rütbeli memurlar ve zengin kişiler çocuklarının eğitimiyle ilgilenmeleri için “tula”ları işe alırlardı.
Alevilerde tekke ne demek?
Derviş kulübeleri, derviş kulübeleri gibi yapılardır, tarikat üyelerinin yaşadığı, ibadet ettiği ve törenler yaptığı yerlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nda derviş tekkesi ve asitane kelimesiyle birlikte, günümüz Türkiye’sinde ise tekke anlamında Müslüman Türkmen Alevi-Bektaşilerin cemevi yani mescidi olarak kullanılmıştır.
Hasiye ne demek Arapça?
Sözlükte “doldurmak” olarak tanımlanıyor; “Gerektiğinden fazla söz söylemek veya yazmak” anlamına gelen haşv fiilinden türemiş bir isim olan Hâşiye (çoğulu: havâşî), “Söz ve yazıda fazla olan şeyler, bir şeyin kenarı, bir eser veya yazının bulunduğu sayfa kenarlarındaki boşluk” anlamına gelir.
Hevan ne demek Osmanlıca?
(ﻫﻮﺍﻥ) I. (Ar. hevān) Alçakgönüllülük, zelillik, hor görme, utanç: Gel, İslam’ı lekeleme Hevan’ım (Yazıcıoğlu Mehmed). Bu dünya için, ey güçsüz ruh / utanmazlık, şehvet, huzursuzluk, çaresizlik ve yıkım (Yenişehirli Avni).
Hani isminin anlamı ne?
“Heni” Zazaki dilinde “iyi” anlamına geliyor.
Hevai ne demek Osmanlıca?
Şehvetli arzu ve eğilimleri ifade eden etik ve mistik bir terim. Bir şeye duyulan yoğun özlem, tutku, ruhun arzusu, cinsel ihtiyaçla uyarılan arzu.
Hani Türkçe kökenli mi?
hani – Nişanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kan, “hani, nerede [soru eki]” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, aynı anlama gelen Eski Türkçe “kañu” veya “kayu” sözcüğünden türemiştir. Erken Eski Türkçe sesi /ñ/, 8. yüzyıldan sonra Doğu Türkçesinde /y/ olarak ve Oğuz ve türevlerinde /n/ olarak çevrilmiştir.
Hangâh nedir?
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Farsça: ḫāngāh) Bir dini tarikat olan Hankah’ın merkez locası.
Tekye nedir?
Tekye kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki (Osmanlı dönemi) anlamı “dayanmak”, “güvenmek”tir.
Tarikatta sındır ne demek?
Bu bağlantıya “düzen ardıllığı” denir çünkü mesajın Hz. Muhammed’den geldiğini ve düzenin liderliğini (yüce başkanı) kimin kimden devraldığını gösterir. Bilinen emirler genellikle Hazreti Ebu Bekir’e veya Hazreti Ali’ye atfedilir. Bunlardan Peygamber’e gelir.
Hanis olmak ne demek?
(ﺣﺎﻧﺚ) sıfat ve i. (ar. ḥinѕ “yeminini bozmak”tan, ḥāniѕ’den) Yeminini bozan ve sözünü tutmayan kişi: İşte sizin hükmünüzdeki adalet budur / Yapmış olsam da bir daha yemin ederim (Nâbî). Zihniyâ, ahdini bozanların âdetidir / Elbette yemin eden kefaret öder (Bayburtlu Zihni).
Haniç ne demek?
Haniç kaldıraçlı av tüfeği; Düz namlulu ve sabit namlulu, fişek yatağı ve sürgü doldurma sistemine sahip bir av tüfeğidir.
Hoholis ne demek?
hoholis: Rize ve çevresinde “çok karışık, kaotik” kelimeleri yerine kullanılan bir kelime. (bkz: hoholi) de aynı anlamı taşır.
Fufuka nedir?
Rize ve çevresinde “tatlı” anlamına gelen bir kelime. Çaykara’da konuşulan Yunancada kelime “yara”, “çocuk yarası” anlamına gelir.