Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Anayasanın 73. maddesi vergilendirmeyi düzenleyen temel anayasal ilkeleri ortaya koymaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin evrenselliği, yani verginin kamu harcamalarını karşılamayı amaçlaması, mali kapasiteye orantılı olması, vergi yükünün adil ve dengeli dağıtılması ve verginin yasallığıdır.
Adam Smith’in vergileme ilkeleri nelerdir?
Adam Smith, vergilendirmede adalet, açıklık, uygunluk ve ekonomiklik olmak üzere dört ilke ortaya koymuş ve bu ilkeler klasik ekonomi ve finans anlayışını büyük ölçüde etkilemiştir3.
Vergilendirme unsurları nelerdir?
Temel vergi unsurları; verginin konusu, mükellefi, vergiyi doğuran olay, vergi matrahı, vergi oranı ve vergi indirimleri (istisna ve muafiyet) gibi açıkça düzenlenmesi gereken temel vergi kavramlarıdır.
Uluslararası vergilendirme ilkeleri nelerdir?
Uluslararası vergi kurallarının ülkelerin vergi kanunlarına entegre edilmesinin üç temel amacı vardır: Ulusal refahın maksimize edilmesi, vergi adaletinin sağlanması ve vergi yükünün eşit şekilde paylaşılması, tarafsızlığın ve ekonomik verimliliğin sağlanması.
Vergi ilkeleri nelerdir?
Çağdaş vergi ilkeleri finansal, ekonomik ve eşitlik ilkeleri olarak üçe ayrılır; finansal ilkeler verimlilik ve esnekliği; eşitlik ilkeleri ise eşitlik, evrensellik, faydacılık ve ödeme gücü gibi konuları içerir.
Vergide genellik ilkesi ne demektir?
Vergilendirmede evrensellik ilkesine göre, bir ülkede yaşayan herkes, sosyal sınıfına bakılmaksızın gelir ve varlıkları üzerinden vergi ödemek zorundadır. Bu nedenle, hem ülkede yaşayan vatandaşlar hem de yurtdışında yaşayan yabancılar ve ülkede çalışan veya mülk sahibi olan tüm kişiler vergi ödemek zorundadır.
Vergilendirmede iktisadilik ilkesi nedir?
Ekonomiklik ilkesi. (Ekonomik ilke) Verginin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirirken, vergi toplama maliyetini de en aza indirmeyi amaçlayan vergi ilkesi ile vergiden beklenen ekonomik fayda en üst düzeye çıkarılabilir.
Adam Smith neyi savunur?
Backhouse (1991), modern ekonominin kurucusu Smith’in ulusların refahının anahtarının ekonomik büyüme olduğunu savunduğunu belirtir. Whitehead’e (1991) göre Smith, ekonomik faaliyetin ardındaki motivasyonun kişisel çıkarları ve üretimi en üst düzeye çıkarmak olduğunu savunan ilk kişilerden biriydi.
Verimlilik ilkesi nedir maliye?
Vergi verimliliği ilkesi, vergi toplamanın maliyetleri de göz önünde bulundurularak gelirlerin mümkün olan en yüksek düzeye çıkarılmasını ifade eder.
Vergide 4T kuralı nedir?
Vergiye tabi bir olayın meydana gelmesi, vergi prosedürünün başlamasını tetikler. Daha sonra, “4T kuralı” olarak da bilinen değerlendirme, raporlama, sınırlandırma ve tahsilat aşamaları gerçekleştirilir.
7 gelir Unsuru Nedir?
Aynı kanunun ikinci maddesinde yer alan gelire dahil gelir ve kazançlar; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer gelir ve kazançlardır.
Kaç çeşit vergilendirme var?
Hangi vergi türleri vardır? Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), motorlu taşıtlar vergisi (MTV), damga vergisi, emlak vergisi, gümrük vergisi.
Anayasal vergilendirme ilkeleri nelerdir?
Anayasanın vergiye ilişkin düzenlemesinde yer alan anayasal vergi ilkeleri; – Vergi gelirlerinin kamu giderlerine tekabül etmesi ilkesi, – Vergi adaleti ilkesi, – Vergilerin kanuniliği ilkesidir.
Vergide adalet ilkesi nedir?
Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün bireyler arasında eşit olarak dağıtılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda, mali güç yaklaşımı kullanılır. Vergi adaletinin bazı araçları da vardır. Bunlar; geçim düzeyi, tarife ölçeği, ayırma ilkesi, muafiyetler ve istisnalardır.
Varış yeri vergilendirme ilkesi nedir?
İhracatta vergi alınmasa da, ihracatçı ihraç ettiği mallar için ödediği KDV’yi geri alır. Harcamalarda, özellikle KDV’de alınan vergilerde, ülkemizde kabul gören uluslararası vergilendirme ilkesi “varış ilkesi”dir.
Vergi hukukunun alt dalları nelerdir?
Vergi Hukukunun Alt Alanları Genel vergi hukuku; Uluslararası vergi hukuku, vergi ceza hukuku, vergi yargılama hukuku, vergi infaz hukuku, vergi usul hukuku gibi alt alanlara ayrılır.
Vergi hukukunda adalet ilkesi nedir?
Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün bireyler arasında eşit olarak dağıtılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda, mali güç yaklaşımı kullanılır. Vergi adaletinin bazı araçları da vardır. Bunlar; geçim düzeyi, tarife ölçeği, ayırma ilkesi, muafiyetler ve istisnalardır.
Vergi hukuku nedir kısaca tanımı?
Vergi hukuku, kamu hukuku altında mali hukukun bir dalıdır ve devletin mali faaliyetlerinin hukuki yönlerini ele alır. Mali hukuk; vergi hukuku (gelir hukuku), harcama hukuku (harcama hukuku) ve bütçe hukuku olmak üzere üç alt bölüme ayrılır.
Verginin aşamaları nelerdir?
Vergilendirme süreci, vergi doğuran olayla başlayıp değerlendirme, bildirim, tahakkuk ve tahsilat aşamalarıyla sonlanan bir dizi işlemi ifade eder. Vergiye yol açan olayla başlayan bu dinamik sürecin nihai hedefi, verginin toplanması ve devlet hazinesinin hesaplarına aktarılmasıdır.